Thursday, 2 February 2012

Belajar Itu Mudah

"Alaaa, awal lagi la nak study, study last-last minute la baru masuk. Belajar awal-awal pun nanti ilmu tue keluar balik."Ramai yang masih tidak mengetahui cara untuk belajar dan ini akan menjadi satu masalah kepada mereka terutamanya yang bakal menghadapi peperiksaan kelak. Belajar saat-saat akhir ini akan menimbulkan kesukaran yang mana kita terpaksa mengingat semua mata pelajaran dalam masa yang singkat. 
Wahai pencinta ilmu, bacalah buku berulang kali. Kita bukanlah Ibnu Taimiyyah, dengan hanya sekali sahaja membaca kitab sudah mampu menguasai dan menghafal apa yang terkandung di dalam kitab tersebut. Berikut merupakan cara belajar yang mudah dan boleh dipatuhi oleh semua orang terutamanya murid sekolah:


MASA
Sebelum memulakan suatu sesi pembelajaran, pemilihan waktu yang tepat adalah penting untuk memastikan minda kita mampu menerimanya dengan keadaan yang optimum. 
Contohnya, kebanyakan pelajar suka mengulang kaji pelajaran mereka pada tengah malam atau seawal pagi kerana pada masa ini keadaan sunyi dan minda kita akan dapat fokus pada apa yang kita belajar. Lebih-lebih lagi mata pelajaran yang melibatkan pengiraan seperti matematik.


 TEMPAT BELAJAR
Perkara ini haruslah diambil berat kerana apabila keadaan tempat belajar kita kemas dan teratur sudah tentu kita dapat belajar sesuatu perkara itu dengan baik.
Seeloknya tempat yang baik untuk kita belajar ialah di perpustakaan kerana suasana yang sangat kondusif. Ini akan memudahkan proses pembelajaran kita.
Andai di rumah, pastikan tempat tersebut mampu merangsang minat kita untuk mentelaah tanpa terdapat gangguan luar seperti suasana yang bising yang boleh merencatkan proses pembelajaran.
Pastikan meja belajar menghadap ke arah kiblat.

 NOTA
Setiap kali kita mengulang kaji pelajaran, sebaiknya jangan hanya membaca buku sahaja tetapi adalah lebih baik kita membuat nota ringkas. Ia membantu kita untuk mengingat.
Di samping itu juga, kita boleh membawa nota tersebut ke mana sahaja dan boleh dibaca pada bila-bila masa sahaja.
Nota yang baik bukan hanya nota yang ringkas, tapi nota tersebut hendaklah mudah untuk difahami.
Salah satu cara terbaik untuk membuat nota adalah dengan menggunakan peta minda (mind map). Cara ini adalah salah satu cara yang sangat berkesan khususnya bagi subjek yang memerlukan pembacaan yang banyak.
**Kesungguhan belajar yang ditonjolkan akan membuahkan hasil atau kejayaan yang sangat membanggakan kelak._sumber:artikel iluvislam__

No comments:

Post a Comment